Zorunlu Staj hakkında Sık Sorulan Sorular

1- Zorunlu staj ne demek?
Zorunlu staj, öğrencinin mezun olabilmesi için, bölüm tarafından belirlenen şartlar dahilinde belgelenerek yine bölüm tarafından onaylanan, okul dışında çalışma dönemidir.

2- Staj yapılacak yeri bölüm mü belirler?
Staj yapılacak yeri öğrenci kendi imkanları ile bulmak durumundadır.

3- Zorunlu staj kaç gün?
Zorunlu staj, 30 iş gününü kapsar.

4- İş günü ne demek?
Mesainin olduğu haftaiçi Pazartesi’nden Cuma’ya kadar 5 güne “iş günü” denir. Haftasonu da çalışan işyerlerinde, eğer istenirse 6 gün staj yapılabilir.

5- Defter bilgisayarda doldurulabilir mi?
Staj defterini el yazısı ile yazabilirsiniz. Gerekli görülen yerlere bilgisayardan alınan çıktılar, fotoğraflar, yapılan işlemlerle ilgili belgeler eklenebilir (Yakalama ya da bulunan eşyaların görüntüsü, işyeri fotoğrafları vs).

6- Dönem içi (Güz Dönemi ya da Bahar Dönemi) yapılan stajlar kabul edilir mi?
Stajların öğrencinin ders aldığı dönemlere gelmemesi gerekmektedir. Yani öğrenci okul için resmen tatil olan dönemlerde yaptığı staj için defter doldurmalıdır.

7- Staj yaparken yaz okuluna gidebilir miyim?
Stajda devam zorunluluğu vardır, yaz okulu stajınızı etkilemiyorsa ve devam zorunluluğu yoksa yaz okuluna kayıt yaptırılabilir.

8- Staj yaparken sigortalı bir işte çalışabilir miyim?
Staj için yapılan sigorta, sağlık sigortasıdır. Stajdan arda kalan zaman için sigortalı bir işte çalışabilirsiniz. Bir sakınca yada engel yoktur.

9- Doldurulan staj defterleri en geç ne zamana kadar teslim edilmelidir?
Staj defteri teslim tarihleri, Okulun Web sayfasında ve verilen evraklarda belirtilmektedir, güncel olarak takip edebilirsiniz.

10- Nerelerde zorunlu stajımı yaparsam stajım kabul edilir?
Firma veya kurum ile görüşmeye gitmeden önce Bölüm Staj Komisyonu’na danışarak staj yerinizin uygunluğu hakkında bilgi alabilirsiniz. Kamu kurumlarında, Özel Şirketlerde, Güvenlik Şirketlerinde, AVM, Spor Salonları, Belediye ve iştirakleri, Fabrikalar, Depolar, Hoteller, Hava ve Deniz Limanları, İnşaat firmaları ve CCTV Kamera kayıtlaması yapılan işletmelerde staj yapılabilir.

11- Staja başlamadan önce ne yapmam gerekiyor?
Staj yapmayı düşündüğünüz kurumla görüşün, olur denildikten sonra STAJ KABUL FORMU’nu doldurup Staj yerine onaylatmanız gerekmektedir. Onay aşamasından sonra, Bölüm Staj Koordinatörüne Formu getirmelisiniz. Dönem sonunda Staj defteri ile birlikte, Okul tarafından onaylanmış Formu Staj yerinize götürüp belirtmiş olduğunuz tarihte stajınıza başlayabilirsiniz.

12- Staj için Okul bize sigorta yapıyor mu?
Evet, öğrenciyi staj dönemi boyunca Bülent Ecevit Üniversitesi, işyeri için sağlık sigortası yapmaktadır.

13- Staja başvurduğum kurum sigortamın Üniversite tarafından yapılması gerektiğini söylüyor. Üniversitemiz sigorta primini ödüyor mu?
5510 Sayılı Kanun gereği İş Kazası ve Meslek Hastalığı Primleri Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından ödenmektedir. Üniversitemizin sigorta priminizi ödeyebilmesi için Staj Başvuru Formunun tam doldurulması gerekmektedir.

14- Staj yeri, stajımın zorunlu olduğunu belirten yazı istiyor. Bu yazıyı nereden alabilirim?
Eğer kurum sizden stajınızın zorunluluğunu belgelendirmenizi istiyor ise, ZORUNLU STAJ BAŞVURU FORMU’nu kullanabilirsiniz. Form üzerinde Öğrencinin Bilgileri ve İşletme Bilgileri başlıklarını doldurarak resmi evrak numarası ve imza almak için Yüksekokul Müdürlüğü Sekreterliğine getirebilirsiniz. Size verilen üst yazı, resmi evraktır. Onunla gitmeniz durumunda, başvurunuz yeterli olacaktır.

15- Ödenen sigorta primleri emeklilik günlerinden sayılacak mı?
Hayır. 5510 Sayılı Kanun gereği ödenen sigorta primi yalnızca “İş Kazası ve Meslek Hastalığı”nı kapsamaktadır.

16- Ailem üzerinden Emekli Sandığı/Bağ-Kur’a bağlıyım. Yine de sigorta yapılacak mı?
Emekli Sandığı ya da BAĞ-KUR’a kendi adınıza kayıtlı olmadığınız sürece İş Kazası ve Meslek Hastalığı primi Bülent Evevit Üniversitesi tarafından ödenecektir.

17- Staj sırasında ne yapmam gerekiyor?
Stajınız sırasında staj yerinin belirttiği genel işleyişi, çalıştığınız bölümün diğer bölümlerle olan ilişkisini gözlemlemelisiniz.

18- Stajda ne giyeceğiz?
Staj yeriniz kıyafet vermiyorsa, genel olarak siyah pantolon ve beyaz gömlek ile gidebilirsiniz. Bazı işyerleri sivil staja izin verebiliyor iken, bazı yerler takım elbise giymenizi isteyebilir. Staj yeriniz ile görüşmelisiniz.

19- Staj Raporu’nun her sayfasının kaşelenmesi gerekiyor mu?
Staj Raporunun kapak sayfası hariç her sayfası kaşelenmelidir. Ayrıca Stajyer Değerlendirme Formu’nun bulunduğu zarf kapağı da kurum tarafından kaşelenmelidir.

20- Staj raporumu staj bitiminden itibaren en geç ne zaman vermek zorundayım?
Staj raporlarının teslim tarihi, size verilen evrakta ve üniversitenin Web sayfasında açıkça belirtilmektedir. Belirtilen süre içinde teslim edilmiş olmak zorundadır. Genel olarak Teslim tarihi eğitim-öğretim döneminin başlamasından itibaren 30 iş günüdür.

21- Staj bilgilerini gün gün mü deftere yazmak gerekiyor, ne yapmam lazım?
Zorunlu Staj günlüktür, gün gün staj defterine doldurulmalıdır. Staj bitiminde teslim edilir

22- Stajımı ara tatilde (Şubat ayında) yapabilir miyim?
Öğrenci, okulu uzattı ise ve döneminde ders yoksa, ara tatilde staj yapabilir.

23- Staj defterini kargo ile yollayabilir miyim?
Evet. Ancak elden teslim edilmeyen raporların mesuliyeti Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından kabul edilmemektedir.

24- Mezun olmak için Zorunlu stajı yapmak zorunda mıyım?
Evet. Staj süresi tamamlanmalıdır.

25- Okulum uzadı ve mezuniyet aşamasındayım ve yapacağım staj ile birlikte, sorumlu olduğum staj süresi tamamlanacak. Ancak, stajım güz dönemine sarkıyor. Harç ödemeli miyim?
Kredisini tamamlayıp sadece zorunlu stajı kalan öğrenciler harç ödememektedir. Güz dönemi başlamadan, bu durumla ilgili dilekçenizi Öğrenci İşleri bürosuna teslim etmeniz gerekmektedir.

26- Yurt dışında staj yapabilir miyim?
Evet. Yurtdışında staj yapılabilir. Ancak defter İngilizce doldurulmak zorundadır. Yurt dışında staj için de aynı başvuru prosedürü izlenir.

27- Defteri tükenmez kalem ile doldurabilir miyim?
Evet. Temiz ve düzenli olmak koşuluyla tükenmez ya da kurşun kalem ile defter doldurulabilir.

28- Staj sonuçları ne zaman belli olur?
Staj sonuçları staj komisyonunda görevli Staj Danışmanız Hocanızın staj defterlerini ön kontrolünden ve sözlü mülakattan sonra sonuçlandırılmaktadır.

29- Okul bana staj yeri bulur mu?
Staj yeri bulunmasından öğrenci sorumludur. (Öğrenci okul döneminde, öğrenciliği döneminde staj yeri aramaya başlamalıdır. Birçok işletmenin staj kontenjanları erkenden dolmaktadır.)

30- Staj sırasında işyerinde bulunmak zorunda mıyım?
Evet. Staj komisyonu tarafından yapılan işletme ziyaretinde öğrencinin staj yerlerinde bulunmaması durumunda öğrencinin stajı iptal edilir.

31- Bir işyerinde çalışıyorum. Çalıştığım süre staj olarak sayılır mı?
Hayır. Ancak çalıştığı süre içerisinde o işletme için staj başvurusu yapar ve staj defteri doldurursa o zaman staj sayılabilir.

32- Devam eden bir sigortam var veya staj yerimde sigorta yapacak. Bu durumda sigorta için ne yapmam gerekir?
Zorunlu staj formunuzda gerekli bölümü işaretlemeniz yeterlidir.

33- Hem dönem içi staj hem de yaz stajı yapabilir miyim?
Hayır. Zorunlu staj bir sefere mahsus ve belirtmiş olduğunuz süresi içinde yapılmaktadır

34- Cumartesi günleri staj yapabilir miyim?
Yaz stajları kapsamında cumartesi günleri staj yapılabilir. Staj başvurusu zamanında belirtilmelidir. Belgenin daha sonra getirilmesi uygun değildir.

35- Zorunlu staj nasıl değerlendirilmektedir?
Staj komisyonu incelediği defterler değerlendirilir. Değerlendirme içeriğine uygun olanları “KABUL”, eksik olanları “EKSİK”, çok eksik olanları ise “RED” olarak değerlendirmektedir. Staj sonucu eksik olanlara eksiklerini düzeltmek için defterleri iade edilir ve sonra tekrar değerlendirmeye alınır. Red olanlar ise stajlarını tekrar yapmak durumundadırlar. Staj sonucu eksik olan öğrenciler, eksiklerini tamamlamak üzere defterlerini geri almadıkları veya defterlerini alıp verilen süre içinde teslim etmedikleri takdirde stajları reddedilir.

36- Bölüme yatay geçişle geldim. Geldiğim üniversitede yaptığım stajdan muaf olabilir miyim?
Evet. Önceki üniversitenizde stajınız kabul edilmiş ise kabul edildiğine dair belge ve dilekçe ile bölüme başvuruda bulunmanız gereklidir.

37- STAJ YERİ BULAMADIM NE YAPMALIYIM?
Eğtiim dönemi içindeki süre, bir staj yeri bulma konusunda yeterlidir. Bu süreçte hocalarından da destek alabilir. Bu tarihler arasında öğrencinin mutlaka staj yerini belirlemiş olması gerekir. Bu tarihler arasında staj yerini hala bulamamış öğrenciler staj yapamazlar.

38- HERHANGİ BİR NEDENDEN DOLAYI “STAJ BAŞVURU FORMU”NU İSTENİLEN ŞEKİLDE VE/VEYA BELİRTİLEN TARİHTE GETİRMEZSEM NE OLUR?
Özel haller haricinde herhangi bir nedenden ötürü; ilgili alanları doldurulmamış, eksik, okunaksız, imzalanmamış, onaylanmış veya belirtilen tarihinden sonra Öğrenci İşleri veya Bölüm danışmanına ulaşan başvurular kabul edilmeyecek bu öğrenciler staj yapmamış sayılacaktır.

39- BU YIL STAJ YAPMASAM OLUR MU?
Öğrenci; staj yapmama, stajdan başarısız olma veya stajının geçeriz sayılması durumu ile giriş yılından itibaren en çok 1 yaz staj yapmayabilir. Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş, bir işe girme fırsatı yaratmış ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.

40- KİMLER STAJ YAPAMAZ?
Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, dönem kaydı yatırmayanlar staj yapamazlar.

41- STAJA İSTEDİĞİM TARİHTE BAŞLAYABİLİR MİYİM?
Stajınıza Yüksekokul tarafından belirlenen gününde başlanacaktır. Bu tarihten sonra herhangi bir öğrenci staja başlayamaz.

42- STAJ YAPACAĞIM İŞYERİ SİGORTALI OLUP OLMAYACAĞIMI SORUYOR, NE CEVAP VERMELİYİM?
5510 sayılı yasa gereğince staj başvurusunda bulunan öğrencinin 30 iş günü için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta primleri”nin ödeme yükümlüsü Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü’dür. İşyeri yetkilisi tarafından formun ilgili alanının onaylanıp, belgenin öğrenci ile okula ulaştırılmasından sonra; SGK e-bildirge üzerinden, ilgili tarihleri kapsayan Sosyal Güvenlik Girişi üniversitemizce yapılacaktır. Bu konu ile ilgili bilgi zaten başvuru formunun üzerinde Yüksekokul Müdürümüz tarafından imzalanmış şekilde yer almaktadır. İş yeri yetkilisinin formu okuması yeterli olacaktır. Bunun dışında okulumuz başka bir yazı veya belge vermemektedir.

43- STAJ İÇİN ÜCRET ALACAK MIYIM?
Bülent Ecevit Üniversitesi staj yapan öğrencilerine herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Ancak staj yapılan kurum ve kuruluşlar belli bir miktar ücret veya ulaşım/yemek imkânı yaratmaktadır. Bu tamamen öğrenci ile staj yapacağı kurum arasındaki anlaşmaya bağlıdır.

44- STAJIMA BAŞLAMAK ÜZERE HER ŞEYİMİ HAZIRLAMIŞTIM AMA SON ANDA BİR SORUN ÇIKTI BAŞLAYAMADIM. ŞİMDİ NE YAPMALIYIM?
Eğer formda işaretlediğiniz staj tarihiniz henüz gelmedi ise, daha önce işaretlediğiniz tarihte başlayabileceğiniz şekilde yeni bir staj yeri bularak başvuru işlemlerini baştan gerçekleştiriniz. Bu durumu bir dilekçe ile ÖĞRENCİ İŞLERİ BÜROSU’na bildiriniz.

45- STAJIMA BAŞLAMIŞTIM AMA BİR SÜRE SONRA İŞ YERİNDEN ÇIKARILDIM (VEYA STAJI BIRAKMAK ZORUNDA KALDIM), ŞİMDİ NE OLACAK?
Eğer stajınıza başladıktan bir süre sonra stajınızı yaptığınız işyerinden çıkarılırsanız bunun nedeninin belirten ve DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRÜLÜĞÜ’ne hitaben yazılmış bir dilekçeyi ve yeni staj yerinizi ÖĞRENCİ İŞLERİ BÜROSU’na faks ile belirtiniz.

46- Staj yaparken işyeri tatile girdi. Ancak ben staj kabul belgesinde bu durumu belirtmemiştim. Yani staj bitirme tarihim değişti? Bu değişikliği size bildirmem gerekiyor mu yoksa sadece staj defterinde belirtsem yeterli mi?
Bu durumu derhal DEVREK MYO Öğrenci işleri bürosuna belirtmeniz gerekmektedir.

47- Kafama göre istediğim saatte staja gelebilir miyim?
Hayır. Bir stajyer olmanıza karşın, ofiste çalışan kişilerle aynı şartlarda çalışmanız beklenir.

48- Staj yerinde Amirim kim, kim benden sorumludur?
Kamu kuruluşlarında staj yapanlar için, bağlı oldukları birimin amiri; Özel iş yerlerinde staj yapanlar için, birim görevlisi sorumludur.

49- Staj tarih aralığını nasıl hesaplarım?
Resmi tatiller staj gününden sayılmaz. Bir hafta 5 gün olarak hesaplanır. Bu hafta içerisinde resmi tatiller var ise iş gününden düşülür. Örneğin 23 Nisan Cuma günü olduğunu varsayalım. Resmi tatil olduğundan o hafta 4 gün olarak hesaplanır.

50- Staj Yeri değişikliği yapılabilir mi?
Öğrenciler staja başladıktan sonra, Öğrenci işlerine yazılı başvuru yapmadan staj yeri değişikliği yapamazlar.

51- Staj döneminde kaç kez staj yerimi değiştirebilirim?
Sadece 1 sefer

52- Staj yerimden ayrıldım / değiştirdim ne yapmalıyım?
Staj yerinden ayrılan öğrenci, bu durumu telefon ve faks yolu ile en geç 3 işgünü içinde Öğrenci İşlerine bildirmelidir.

53- Lisede yapmış olduğum stajımı saydırabilir miyim?
Saydırılamaz.

54- Staj notu ortalamamı etkiler mi?
Hayır etkilemez.

55- Staj süresi bölünerek yapılabilir mi?
Staj süresi bölünemez. 30 İş günü içinde tek seferde yapılır.

56- Vardiyalı işyerinde stajdayım, vardiyaya katılabilir miyim? Gece de staj yapmak gerekiyor mu?
Vardiyalı çalışan işyerlerinde, stajyerler sadece gündüz vardiyasındaki mevcut grup baz alınarak staj yapar.

57- Herhangi bir olumsuzluk durumunda staj yeri değiştirilebilir mi? Böyle bir durumda staj yeri değişikliği için neler yapılmalıdır?
Herhangi bir olumsuzluk durumunda staj yerinin değiştirilmesi mümkündür. Bunun için staj onay formu çıktısının yeniden alınarak yeni staj yapacağı kuruma onaylatması ve eski kurumunu neden değiştirmek istediğini açıklayan bir dilekçe ile beraber Öğrenci İşlerine faks ile teslim etmesi gerekmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus diğer kuruma geçiş yapılırken eski ve yeni kurum arasında staja ara verilmemesi gerekliliğidir.

58- Staj yeri değişikliğinde neye dikkat edilmelidir?
Staj yeri değişikliği yapılırken eski ve yeni kurum arasında staja ara verilmemesi gerekliliğidir. Yani çıktığınız işyerindeki staj gününün ertesi günü yeni işyerinde staja devam etmeniz gerekmektedir. Araya gün girerse staj sürenizi uzattığınızı belirtmelisiniz. Belirtilmeyen durumlarda stajınız yanar. Bir gün bile aralık verilemez.

59- Staj esnasında günlük çalışma süresi kaç saattir?
Öğrencinin staj yapmakta olduğu kurumun günlük normal çalışma süresi kadar kurumda bulunulması gerekmektedir. İş Kanuna göre haftanın 6 günü çalışılması halinde yemek molaları ve ara dinlenmeleri hariç günlük çalışma süresi 7,5 saattir. Cumartesi günü çalışılmaması halinde bu süre haftanın diğer çalışma günlerine eklenir. Haftalık çalışma süresi 45 saattir.

60- Staj esnasında rapor alınabilir mi? Raporlu olunan günleri tamamlamak gerekli midir?
Öğrencinin stajı süresince devamsızlık hakkı bulunmamaktadır. Ancak tam teşekküllü özel ya da devlet hastanelerinden alacağı istirahat raporundaki gün sayısı kadar iş gününü staj süresinin sonuna ekleyerek stajını tamamlaması mümkündür. Fakat staj yapan öğrencilerimizin staj süreleri boyunca en fazla 7 günlük raporları bu kapsamda değerlendirilir.

61- Staj yaparken kaç gün devamsızlık yapılabilir?
Staj yaparken devamsızlık hakkı bulunmamaktadır. Staj yapılan kurumun da aynı şekilde izin verme hakkı bulunmamaktadır. Öğrencinin staj onay formunda belirtilen süre boyunca staj yerinde olması gerekmektedir.

62- Stajı “Başarısız” bulunan öğrenci ne yapar?
Staj yeri tarafından staj değerlendirmesi “Başarısız” bulunan öğrenci, stajını tekrar yapar. Staj yapılmadan mezun olunamaz.

63- Staj süresince öğrencilerin uyması gereken kurallar nelerdir?
Öğrenciler staj süresince Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine; staj yaptığı tesis-kurum veya işletmenin çalışma ilkelerine, iş koşulları, disiplin ve iş güvenliğine ilişkin kurallarına ve yasal düzenlemelere uymak zorundadır.

64- İşyeri, Özel Güvenlik stajı için İş güvenliği belgesi istiyor. Ne yapmam gerekiyor?
Stajyerlerden bu belge talebi zorunlu değildir. İşyeri yetkilisine bu belgenin zorunlu olmadığı yönünde bilgilendirmeniz gerekmektedir. Stajyer işyerinde sadece gözlemlemek için bulunmaktadır. Belge konusunda zorunluluk talebi varsa, Devrek MYO Öğrenci İşlerine durumu belirten bir dilekçe ile faks göndermelisiniz. İşyerine gerekli açıklama yazılı olarak yapılacaktır.

65- İşyeri, staj evrağımın aslını istedi. Ne yapmalıyım?
Fotokopisini çekebilirsiniz, çektiğiniz fotokopiye fotoğrafınızı yapıştırdığınızda okulafotokopisini verip, aslını işyerine verebilirsiniz

66- Zabıtada, Güvenlik Şirketinde, Belediyede, Hastanede vs staj yapıyorum. Ne yazacağım?
Staj, işyerinin işleyişini gözlemlemek için yapılan bir etkinliktir. Gün içinde ne yaparsanız onu yazacaksınız. Destan yazmanıza da gerek yok, sayfa ile sınırlamaya çalışın yazacaklarınızı.

67- Staj yerinde her gün yeni şeyler olmayabilir. Bugün hiçbir şey yapmadığınızı düşünüyorsunuz. Ne yazacaksınız?
Genel cümleler ile günü özetlemeniz istenilmektedir, ona göre yazabilirsiniz

68- Stajyerin statüsü nedir?
Stajyerler gönüllü ve zorunlu olmak üzere ikiye ayrılır. Gönüllü stajlar, okulların zorunluluk bildirmediği ve not bazında değerlendirilmeyen stajlardır. Bu stajyerler okulları zorunlu tutmadığı halde meslek öğrenmek, tatil günlerini değerlendirmek, tecrübe edinmek amacıyla şirketlerde staj yaparlar.
Zorunlu stajlar, okul tarafından zorunlu olarak yaptırılan, not sistemine dâhil edilen ve sigortalılığı okul tarafından desteklenen stajlardır. Bağlı bulundukları okulların/bölümün/mesleğin bir gereği olarak belirlenen dönem aralığında stajlarını zorunlu olarak gerçekleştirirler. Kişi ister zorunlu ister gönüllü olarak staj yapsın sigortalı olarak gösterilmek zorundadır.
Zorunlu stajda SGK işe giriş bildirgesi okul tarafından 19- stajyer sigortalılık kodu ile, gönüllü stajda SGK işe giriş bildirgesi işveren tarafından 1-Tüm Sigorta kollarına tabi sigortalılık kodu ile yapılır, normal çalışanlar gibi işlem yapılır.
• Zorunlu stajda stajyere ödenen ücretten hiçbir yasal kesinti yapılmaz, gönüllü stajyerin almış olduğu ücret tüm yasal kesintilere tabidir.
• Zorunlu stajda emeklilik primi ödenmediğinden staj dönemi sigorta başlangıç tarihi kabul edilmez, prim gün sayısı dikkate alınmaz. Gönüllü stajda prim ödemeleri yapıldığında ödenen prim gün sayıları emeklilik hesaplamasında dikkate alınır.
Zorunlu stajyerler, sadece Kısa Vadeli Sigorta Kolları kapsamında sigortalanırlar. Kısa vadeli sigorta kolları ise İş Kazası ve Meslek Hastalıkları, Hastalık ve Analık durumlarını kapsamaktadır. Gönüllü stajyerler, normal bir çalışan gibi sigorta girişi yapıldığı için Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi – Uzun Vadeli Sigorta Kolları Primi – Genel Sağlık Sigortası primi gibi tüm sigorta kollarına dâhildir.

69- Stajyerin ücret konusu nedir?
İşyerinin ücret ödemeyi tercih etmesi durumunda ise stajyerin alacağı ücretten Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesilmesi gerekir. Bu durum sadece teknik eğitim veren yükseköğretim kurumları için farklılık gösterir. Bu okullarda öğrenim gören kişilere staj yapması halinde, yirmi ve üzeri personeli olan işyerleri tarafından en az aylık net asgari ücretin %30’u, yirmi kişiden az personeli olan işyerleri ise en az aylık net asgari ücretin %15’ i kadar ücreti ödemekle yükümlüdür ve bu kişiler için vergi kesintisi yapılmamaktadır.

70- Staj süresi emekliliğe eklenir mi?
Yasal düzenlemeler gereği zorunlu staj döneminde Kısa Vadeli Sigorta Kolları olarak adlandırılan İş Kazası, Meslek Hastalığı ve Hastalık Sigortası Primi ödenmektedir. Bu sigorta staj yapan öğrenciye yalnızca iş kazası ve meslek hastalığına karşı koruma sağlamaktadır. Fakat emeklilik hesaplamalarında Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortası Primini kapsayan Uzun Vadeli Sigorta Kolları dikkate alınmaktadır.Zorunlu stajyerlerin bu sigorta kolu kapsamı dışında kalmaları nedeniyle, emeklilik hesaplanmasında primi ödenmeyen bu süreler hizmet olarak değerlendirilmemekte, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmemektedir.
Staj zorunluluğu olmayan, gönüllü stajyerlerin staj dönemleri ise, normal çalışan statüsünde değerlendirilmekte ve tüm sigorta kollarına tabi tutulmaktadır. Emeklilik hesaplanmasında bu süreler dikkate alınmakta ve sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir.

71- Stajdan sonra da aynı işyerinde çalışabilir miyim?
Staj süresince öğrenciye, okul tarafından İş Kazaları ve Meslek hastalıkları sigorta primi ödenir. Staj sonrası istihdam etmeye devam edilecekseniz, yürürlükteki 5510, 4857 sayılı yasalara göre hareket etmeniz gerekir.

Yorumlar